Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Pályázat

Nem mindennapi karriert tudhat maga mögött Kocsis József, a SZOCEG Nonprofit Kft. alapító-ügyvezetője. Baranya egyik legnagyobb foglalkoztatója, és mind újabb ötletek megvalósításába fog bele.

 

– Az, hogy teológusnak is tanult, jelez valamit, mégis szokatlan, hogy egy fiatalember az idősellátás területén képzeli el karrierjét. Vagy véletlen volt, hogy ott kötött ki?

 

– Szó sincs róla. Az idősekről való gondoskodás szép, és nem könnyű feladat, vannak benne kihívások. Magam személyesen amiatt is kötődtem e területhez, mert szoros kapcsolatban álltam a nagyszüleimmel.

 

– A személyes kötődés, úgy tűnik, „bejött”. Cége, a SZOCEG NKft. az egyik legnagyobb szereplője a hazai piacnak, ön pedig több országos szakmai szervezetnek is tagja, vezetője. Mi a sikerük titka?

 

– Hosszútávon gondolkodunk. Ha elvállaljuk egy új idősotthon, vagy más szociális intézmény átvételét, hisz a szociális szférában minden területen jelen vagyunk (a gyermekvédelemtől, családsegítéstől a fogyatékos és pszichiátriai betegek ellátásán túl az idősellátásig), olyan  átalakításokat, illetve fejlesztéseket végzünk, amelyek eredményeként emberibb, élhetőbb környezetet alakítunk ki, és nem mellesleg olyan fejlesztésekkel kezdünk, amelyekkel csökkenthetők a fenntartási-üzemeltetési költségek. Ám a legmodernebb otthon sem lehet sikeres, ha az intézmény lelketlen, ha abban nem megfelelő szakemberek, odaadó munkatársak dolgoznak. Épp ezért a minőségre, a gondoskodásra kiemelt figyelmet fordítunk, célunk, hogy méltó körülményeket teremtsünk az ellátottaknak.

 

– Az elöregedő Európában egyre nagyobb biznisz az idősellátás. Jókor volt jó helyen?

 

– Mi nem állunk sorba a megbízásokért. Több mint 125 önkormányzattal van ellátási szerződésünk, pedig csak oda megyünk, ahová hívnak. Márpedig hívni az eredményei alapján hívnak bárkit is. És olyan feladatokat is elvállalunk, amelyekről tudjuk, hogy

 

önmagukban,

 

a legnagyobb erőfeszítés mellett is veszteségesek lesznek, mint például a gyermekvédelem, a családsegítés vagy a fogyatékkal élők ellátása, de ott is számítanak ránk. Persze más intézmények biztonságát nem kockáztathatjuk. Ma Baranya egyik legnagyobb foglalkoztatói vagyunk, több mint ötszáz embernek adunk munkát.

 

– Új területre evezett. Hamarosan Pécs belvárosában színvonalas bisztrót nyit. Úri hóbort?

 

– Nagyon komolyan gondoljuk a bisztrót, hiszünk benne, hogy szükség van a hasonló, a minőséget előtérbe helyező helyekre, és ezek sikeresek, hosszútávon nyereségesek lehetnek. Mi pedig hosszútávon gondolkodunk, maradandó értékeket szeretnénk létrehozni Pécsnek és a megyének egyaránt. Az étterem nyereségét a szociális ellátásra szeretnénk fordítani.

 

– Más kapocs is van a két tevékenység között?

 

– Visszatértem a családi örökséghez, és földdel, állattartással, borral is foglalkozom, gyakorlatilag az olvasás, utazás mellett ez a hobbim is. Saját zöldséget termelünk és saját nevelésű állatokat tartunk, például Charolais marhát, mangalicát, bárányt, kecskét, méghozzá ridegtartásban, jórészt természetes táplálékon. Ez egyrészt az önfenntartás felé mutat, másrészt biztonságos élelmiszer-alapanyagot jelent, harmadrészt gazdaságilag is megtérül. A szociális intézményeink konyháit is magunk szeretnénk ellátni.

 

Teológus, szociálpolitikus, nagy családdal

 

KOCSIS JÓZSEF 40 éves, édesanyja révén pécsi származású, de ő már Szabadkán született, ott érettségizett, Pécsre egyetemistaként került. Teológus és szociálpolitikus. A SZOCEG NKft. megalapítása előtt is a szociális szférában, az idősellátásban tevékenykedett, 27 évesen került a szederkényi otthonba, amelynek élére 30. születésnapján nevezték ki. Négy gyermeke van, de fogorvos felesége, Barbara már szíve alatt hordja ötödik gyermeküket.

 

(A bama.hu cikke)

Lépjen velünk kapcsolatba!

14 + 12 =

Kapcsolat

Szoceg Nonprofit Kft., központ

 

7621 Pécs, Jókai u. 1.

Telefon/ fax

+36 72 513 813
+36 72 513 815